TEATER : semurni kasih ummi

assalammualaikum....
ada blogger sekitar UMS??kalo ada jum ramai-ramai datang ke dewan Resital, Sekolah Pengajian Seni, UMS untuk menyaksikan satu persembahan teater pada 1 & 2 November 2011 ini...1 November terbuka kepada pelajar. dan 2 November terbuka kepada org ramai...

skrip ditulis oleh En Zal Kipli
lakonan Wan Maimunah
kerjasama pelajar Seni dan Kelab Tarian UMS....
jom lah MASUK : PERCUMA....

Terasa DOWN sangat

assalammualaikum
belajar nih memenatkan kan??sangat memenatkan..bukan kadang-kadang tak cukup tidur tapi kerap kot tak cukup tidur...kenapa aku tak cukup tidur??sebab main game ka??fb??blog??semua ny bukan...sebb bnyk kerja/tugasan yang nak kena siap awal supaya tak la stress..bila dah siap awal boleh buat atau lengkapkan nota yang mmg tak lengkap...

nak buat semua tu mmg memerlukan kesabaran yang amat besar...dan hari ini hari dalam sejarah sebab aku teramat lah rasa DOWN sangat-sangat-sangat.....

apa sebab??sebab apa yang aku nak buat tapi aku tak dapat buat...kenapa??kenapa??sakit hati bila memikirkan ny...kenapa tak bagi peluang pada aku untuk buat benda tu??peluang tu sekali ja dan aku nak sangat rebut peluang tu...taksalah kan kalo bagi peluang tu dekat sesiapa yang penting org tu kuat mempunyai niat nak buat..bagi ja lah....kenapa takut kami tak mampu??kalo kami tahu kami nih tak mampu laksanakan kami tak akan mohon untuk buat lah....

korg ada apa-apa tips ka untuk naik kan balik semangat aku untuk terus belajar nih...

rehat sebentar sersama kit kat

assalammualaikum...
lama rasa ny nyzham tak mencoret kan??ok sorry sngt2..mgkin sebab sibuk yang melampau kot...mana tak ny assignment melambak-lambak..bukan calang-calang assignment...semua nak buat mini kajian...huhuhuhu..ok tak pa untuk masa depan jgk kan??mmg dah hidup student mcm tu kan??nak wat mcm mana..

ok petang nih nyzham dengan group member yang lain plan nk buat satu iklan khidmat masyarakat untuk memenuhi syarat kursus elektif yang kitaorg ambik sem nih...harap2 semua ny berjalan dengan lancar la...iklan masyarakat kita org tu nnt, kami akan buat pasal go green..nak bntu selamatkan bumi kata kan...idea kita org dah ada dah..cuma nak buat kan iklan tu yang belum lagi sebb masing-masing kitaorg bnyk komitmen...jadi hari nih baru ada free sebb kuliah hari nih semua batal jadi ambik kesempatan la nih...

nnt hasil iklan tu nyzham masukkan dalam blog nih..k??
jadi nnt kan hasil karya kami...

berjinak-jinak dgn dunia penyelidikan

PENING nya...!!
mana tak nya smpai 1.40am masih lagi on9..bukan suka-suka tapi nak cari jurnal untuk buat kajian..sem nih mcm bnyk plak assignment kita org yang kena buat mini kajian. kalo nak dibnding kan dengn sem-sem lepas mmg rasa ny sem nih bnyk skit mini kajian yg kita org dapat..tadi jam 11:45pm baru balik dari buat perbincangan dengn group member pasal mini kajian tu. dan sekarang stil lagi tak tido sebab nak cari bahan untuk satu lagi mini kajian yang kena buat...dah dapat kajian lepas kena baca dan faham plak..yang pening ny tau-tau ja lah  tahap bahasa dia org mcm mna kan?? mmg kaw-kaw pnya...tak apa sabab ni semua untuk masa depan nyzham jgk kan??

nnt pon bercita-cita nk jadi pengkaji jgk..tapi skrg masih dilema lagi sama ada nak buat tesis atau buat praktikal...nyzham mmg berminat sngt nak buat kajian nih...1st buat mini kajian lagi dah rasa mcm nk terus buat kajian tu...alhamdulillah sampai skrg minat tu stil ada lagi. dan dah gtau pensyarah dah niat hati nak buat tesis tapi tak confirm lagi...nk fikir masak-masak dulu...

hehehe..masti ramai kan tnya gambar siapa yang kat atas tu??ok yang tu buak atok nyzham atau ayah nyzham...yang kat atas tu adalah salah seorg ahli psikologi...nama dia sigmund freud..kalo nak tau pasal dia lebih mendalam korg minta tolong en google ja..nnt dia akan bntu...

doakan nyzham supaya cita-cita nyzham nak jadi penyelidik psikologi tercapai..amin..

Rusuhan dekat I.T fair 1Borneo

semalam (30Sept 2011) adalah satu sejarah dalam hidup aku sebagai pelajar dekat kampus dan sepanjang aku berada dirantau org. peristiwa nih mmg aku takkan lupa kan la..mmg kejutan buday sedikit la pada mula nya....


semalam nyzham dan kawan p 1B dgn tujuan nak teman kan kawan pergi IT fair yang diadakan dekat 1B berhampiran dengn kampus UMS. sesiapa dekat sabah tu tau la kan??ok dekat IT fair tu ada buat 1 promosi..promosi yang mmg gila-gila lah...

diaorg jual hard disk yang 500 GB dengn harga RM 99 sahaja. yang RM99 bukan salah taip tapi mmg RM99. murah kan??sebab tu ramai pengunjung yang datang lebih awal semata-mata nak berebut-rebut dapatkan stok sebab stok adalah terhad ja...degr kata dalam tempoh 3 hari stok yang dijual dgn harga RM99 hanya 200 unit sahaja tapi pada hari pertama atau hari yang kita org pergi tu just 30 stok yang pertama sahaja yang dijual dgn harga RM99....

ramai ny org lebih kurg seperti gmbr yang en google bagi kat ats tu...mmg seram sbb smpai ada yang kena pijak. dan pembahagi ruang pon hampir tumbang masa pintu tu dibuka...

gara-gara produk murah semua hiulang pertimbangan....kalo buat ibadat mcm tu kan bagus...

Mau Cari Pasal

assalammualaikum..selamat sejahtera...
tak tau mau mula cerita mcm mna ni..gua bukan sengaja pon mau cari pasal..betul gua tiada niat pon mau cari pasal dengn sesiapa tapi kalo ada sesiapa member gua yang rasa tak puas hati dgn gua..gua mnta maaf dengn korg..mungkin gua tak perasan gua dah sakit kan hati korg semua...


ya..mmg gua tahu sem nih subjek yang kita org ambik semua ny killer habis..walaupon jam kredit sem nih kurg tapi mmg agak berat la..pada mula tu mmg gua tak mau ambik apa-apa jawatan atau pegang apa-apa jawatan dan jawatan yang dipegang sebelum nih pon dah cukup dah tanggungjawb ny untuk dilaksanakan...

tapi entah mcm mna mulut gua nih ringan sangt nak terima tawaran menjadi pengarah program untuk satu program course kita org...dan sebelum nih pon gua dah pegang jawatan pengarah program jagk tapi untuk Kolej kediaman punya...dan dekat kolej kediaman gua turut memegang portfolio sebagai Timbalan Pengarah Exco Perkhidmatan...mmg agak berat jgk sbb kalo Exco gua tak ada dkt kolej gua yang kena gnti dia dalam metting atau pegang jawatan Ketua/pengarah kalo ada program dekat kolej. Semester nih dan semester lepas Kolej kitaorg mmg antara kolej yang paling aktif dengn setiap hujung minggu ada ja xtvt ny...

sebenr ny gua saja ja mau timba pengalaman selagi gua mampu pikul tanggungjwb yng diamanahkan dan insya allah gua takkan abaikan pelajaran lah...pelajaran gua tetap no1 ya...

secret admire?

asslmmualaikum..
nih entry yang ke2 lepas lama tak update blog...wah bnyk plak story kan??
mmg bnyk pon tapi tak sempat nak share ja dengn semua...kali nih ada sedikit masa kena guna sebaik-baik ny...dan curi masa nk update blog nih...

korg pernah dapat hadiah dari Secret Admire tak??hehehe nyzham pernah (nak show off jab...) ok cerita ny mcm nih...beberapa malam lepas nyzham balik dari meetng dengan exco kita org...dalam jam 10:30 mlm mcm tu lah...bila sampai ja di rumah nyzham dapat satu msg nih dari satu nombor yang tak dikenali.....tapi mana diaorg dapat fon num nih??ah tak hairan lah nombr telefon kita org ada diiklankan dekat bus stop bagi memudahkan pelajar untuk hubungi kita org kalo ada sebarang pertanyaan...

ok berbalik mcm mna nyzham dapat hadiah tu...dalam msg tu dia gtau nak jumpa dekat bus stop atas...tanpa sebarang persoalan nyzham pon gerak g bus stop sbb mmg kebiasaan pon kalo mana-mana pelajar yang nak jmpa ktorg semua ny atas sebab kolej kediaman atau kampus...jadi tanggungjwb tetap tanggungjwb..walaupon penat kena jgk pergi jmpa...

bila sampai bus stop tu, tak nampak sesiapa pon kat situ....yang jumpa cuma satu beg plastik ja yang berisi kotak yang dibalut kemas dengn pembalut hadiah...tak lama kemudian dapat satu msg...yang gtau ambik beg plastik tu sebagai pemberian ikhlas dari dia...

pada mula ny tak nak ambik sebb nyzham mmg tak kenal dia dan bagi pon dia main tnggal ja....masa nak balik dengan tangn kosong tu datang lagi satu msg..." hadiah tu ikhlas dari saya sebagai terima kasih sebb bnyk bntu saya masa masuk dulu..." ohh jadi hadiah nih dari adik juior la??nak tak nak nyzham pon bawa balik hadiah tu...dah org bagi ambik ja la kan??

but tqvm sesiapa yang bagi hadiah tu....
hahahaha...jagn salah faham..bukan secretadmire ya??saja bikin tajuk yang gempak ckit....
assalammualaikum...
apa khabar keng kawan semua??sihat kah??kalo sihat alhamdulillah dan kalo ada yang sakit tu cepat2 makan ubat dan rehat kat bilik ja...jgn nak menggatal nak keluar hari nih...

ok firstly nak minta maaf sebb dh lama sngt dah tak update blog nih...dah bersesawang dah pon..bukan saja-saja nak biar kan labah-labah buat sarangea diaorg tapi semenjak bilik kampus nih bnyk program yang dh dirncang seblm cuti sem 4 bulan hari tu...setiap minggu kita org mmg ada satu aktiviti yang perlu dibuat...cuma minggu nih ja nyzham tak terlibat sebab minggu nih exco Hal ehwal wanita (HELWA) yang anjur kan...dia org buat kursus buat kek, roti dan yang sewaktu dengn ny...sekarang pon tgh berlangsung pertandingan dengn menggunakan ilmu yang dia org dapat semalam...

mungkin lepas-lepas nih pon agak ssh nak update blog tapi nyzham akan sedaya upaya untuk update blog nih...jgn risau lah k??


Tak tau nak kata apa dah

dah masuk sem ke 5 dah. dah nak masuk tiga tahun gua dapat bilik yang sama sepanjang pengajian gua. nak jgak merasa pindah bilik macam member lain. kalo dua org dalam satu bilik tu penuh dan nak bagi bilik single kat gua pon apa salah ny..kan??lagi aman gua kat dalam tu sorg-sorg..

gua bukan tak bersyukur tapi tiap-tiap sem menghadap muka yang sama ja...kalo kita org nih bercakap tak pa lah jgk...ni lu buat kerja lu..ada aku kisah??iaman tak kisah...dan memang gua tak berapa suka nak satu bilik dengan rumate gua tu..dari sem 1 lagi kita org satu bilik...bukan nak mengutuk atau mengumpat atau mengata dan perkataan yang seangkatan dengan ny...

tapi entah gua ni kalo dalam bab berkawan gua agak memilih sedikit...takut nnt kalo tersalah pilih kawan, kita boleh terjebak sekali...hehehe....pada mula ny mmg gua paksa diri gua untuk berkawan dengn rumate gua...tapi entah kenapa mcm gua dengn dia tak dapat nak berkawan kot..bukan kita org asyik bergaduh setiap kali jumpa tapi kita org tak bercakap setiap kali berjumpa..kalo bercakap pon kalo perkara tu mmg penting nak gua sampai kan...dan satu perangai dia yang gua tak berkenan sangat sampai gua tak tau nak kata apa dah...kenapa??sebab dia ni pandang ringan dengn semua perkara yang berlaku..kenapa gua kata mcm tu plak??korg baca kat bawah niee..

PTPTN
ptptn??knapa pasal ptptn plak??ok masa kita org sem1..dia tak mohon ptptn sebab nak mohon biasiswa..ok tak pa lah keputusanSTPM dia gempak 'sngt'...ya gempak la sngt..malas gua nak cerita...ni gara-gara ikut member dia lah tu...org nak mohon biasiswa dia pon dok sibuk jgk mohon biasiswa...ukur baju kat badan sendiri lah wehh...

ok...last last permohonan dia kena tolak..kita org tak bnyk cakap takut terkecik hati jadi kita org kata tak ada rezeki ja...dan kita org suruh lah mohon ptptn..bila permohonan ptptn di buka dia pon mohon lah...entah macam mana ada masalah...biasa lah kalo pegawai ptptn tu datg kat kampus mmg lah ramai student yang hantar kan??beribu-ribu lemon..bila dah beribu-ribu lemon tu berlaku lah tak cukup nombor giliran..kena lah datang keesokkan hari ny dan dia datang untuk hantar dokumen ptptn tu 2 hari terakhir sebelum penyerahan tamat..jadi dia datang pada hari terakhir dan dia bernasib baik sebab dapat nombor giliran tapi nombor dia jauh kot...jenuh nak tunggu...disebabkan jenis tak sabar nak tunggu dia pon pergi melepak dengn member dia...last-last nombor giliran dia dah lepas, tapi lepas tu dia pergi jumpa pegawai tu face to face nak kata nombor giliran dia dah lepas..dengn budi bicara pegawai tu dia pon kata tunggu sampai semua pelajar habis hntr dokumen dia org baru rumate gua boleh hantar dokumen dia plak..

entah dia nih kepala jenis apa dia pergi balik ke bilik untuk rehat kejab dan datang balik nnt...yang palng sedih ny bila dia datang balik semua pegawai tu dah balik...

kesian...bila pegawai tu datg sem seterus ny kita org nasihatkan dia supaya mohon semula permohonan ptptn tu..tapi dia tak nak..dia nak hntr pmohonan yang lama sebab member dia hantar prmohonan yang lama dan diterima...tapi kes dia ni lain sedikit...masa dia nak print balik dokumen tu tetiba tak boleh nak bukak plak yang menyedihkan dia kata tiada maklumat...malas nak urus pnya pasal dia guna dokumen lama pnya yang setem hasil dia dah dipalng tarikh dulu...last-last kena tolak...tu lah kita org suruh mohon balik tak nak degr...ni dah masuk tahun akhir dah..tak payah pinjam ptptn lah..guna duit sndri ja...sebab sebelum nih pon dia guna duit sendiri bayar yuran..tak ada masalah pon...mak bapak dia kan kaya...

AKADEMIK..
nih pasal akademik palak...masa masuk sem 2 bahagian akademik kita org ada prob ckit..jadi masa pendaftaran subjek tu, kita org kena dftr balik semua sbjk sebab dah sbjk yang kena daftar dulu masa pra pndftrn dah hilang...tapi lepas tu sistem stil blom stabil lagi dan kena check tiap-tiap hari takut hilang lagi dalam sistem...tak kah haru nak kena intai balik sbjk tu..bukan senang oo...ok gua gtau dia lah smp tu ada masalah kena rajin check..takut hilang dalam sistem...dan disebabkan dia nih jenis ambik ringan deng semua perkara dia check last day sebelum tarikh add and drop tutup...huh haru dia tngk bila sistem dia kosong..tak ada satu sbjk pon dlm tu....baru mengelabah nak dftr balik...dah dapat daftar balik dia plak tak print slip pendftran tu...

bila dah nak sampai final exam tetiba gua terkejut degr nama dia ada dalam senarai kita org...tapi dia tak hantar assignment individu, group, midterm...terkejut berok jgk gua degr berita tu...bila balik tu gua tnya lah dia..dia ada ambik sbjk tu ka??dia jwb tiada...than gua cadang supaya dia double check sistem dia dan print out slip exam dia sebab dah boleh print out dah..bila tngk..fuhhh 28 jam kredit kot..sedangkan jam kredit yang maksimum pon 25 jam kredit ja...

gila lah...kita org gtau dia pergi bahagian akademik dan tanya apa masalah ny??boleh gugur kah sbjk yang dia  sepatut ny tak ambik..??last-last diaorg cakap tak boleh buat apa-apa...bnyk tu...kalo tak silap 3 sbjk yang dia tak masuk kuliah, tak ambik midterm, tak sbumit assignment...kalo mcm tu dah sah-sah 3 sbjk gagal...

tapi kita org cadangn kan dia pergi jumpa penyelaras program dia mana tau dapat bntu..dan nasib baik dia nak bntu....tapi rumate gua nih dia terus lepas tangn bila dgr penyelaras dia nak bntu...tak follow up pon dngn penyelaras tu...tngk-tngk penyelaras program dia tak bntu mungkin sebab rumate gua tak menunjukkan kesungguhan untuk mintak bntuan...almatny sbjk tu stil lagi dalam sistem dia...bila keputusan keluar result dia jatuh gila...dan hampir-hampir gagal...

gua tak tau dah nak nasihat apa dah kat dia...

fuhh...bnyk kerja yang tunggu dekat kampus

cuti panjang sudah habis bro..
tambah lagi boleh ka??4 bulan macam 4 minggu ja...masa betul-betul mencemburui aku...rasa baru ja balik rumah dah nak kena sambung perjuangan yang belum habis...mungkin cuti panjang sangt menyebabkan gua terasa semakin malas kot...

hahaha...nak salahkan cuti plak..kang tak bagi cuti baru tahu...
mana tak ny...semalam gua terima 2 calling dan beberapa msg, email dari kampus...kenapa??balik ja kampus dah ada beberapa meetng yang gua kena hadiri...meeting ttg apa??

meeting ttg program yang bakal berlangsung khas untuk pelajar baru yang masuk kolej kediaman kita org...sepatutny sekarang gua dah ada dekat kolej untuk sambut pelajar baru daftar masuk kolej kediaman kita org tapi gua malas lah jadi gua beri alasan gua dah beli tket awal dan balik lewat dekat kampus. nasib baik alasan gua diterima sebab gua ada bukit gua....hahahahah

tapi program lain gua tak dapat nak elak sebab program lain gua pegang beberapa jawatan dalam program tu jadi tak boleh lepas tangan. balik-balik ja isnin nih gua dah kena pergi ke HEP untuk uruskan program yang berlangsung ahad depan. tak sempat kot gua nak kemas kan bilik dan barang gua...alamatny gua macam menumpang kat bilik...

kemudian malam ny plak gua kena hadiri meeting untuk program yang lagi satu..tapi program yang nih untuk semua pelajar kolej kediaman tu...

bila dah tengok kerja yang menunggu gua dekat kolej kediaman agak menimbun gua jadi makin malas nak balik kampus dah...siapa yang nak ganti gua??angkat tangan

lu jangan bikin gua hilang hormat

kali nih nak cerita pasal family gua..tapi gua tak mau mention nama dia dan siapa dia dalam family gua...sebab gua masih lagi ada rasa hormat gua dekat dia...gua bukan nak bukak pekung di dada tapi gua hanya mahu gtau dan iktibar bahawa dalam dunia nih tiada benda yang muatahil dan sampai manusia jenis ini pon wujud dekat muka bumi kita nih...

masa 1st gua nak berangtkat pergi sambung pengajian family gua dapat seponsor utk buat majlis kesyukuran gtu lah...pada masa tu gua tergerak hati nak jemput insan ni dtg ke majlis gua...ok gua pon gtau my mum hasrat gua nak insan niada dalam majlis tu...than my mum kata ko pergi la jemput dia secara peribadi dan katakan ko berjaya melanjutkan pengajian dan nak buat ckit majlis kesyukuran...ok sebagai anak yang baek gua pergi ditemani oleh abg long kepada mak gua untuk pergi ke umh insan nih

sebelum gua pergi lebih jauh lagi...gua nak gtau bahawa gua ni anak yatim lagi semenjak dari umur gua 5 tahun dan adik gua baru masuk umur 3 tahun...

ok gua nak sambung cerita..sampai ja di rumah insan tu tetiba ja tanya ehh..."ni anak siapa?? anak ko kah??" tanya insan tudekat abg long mak gua..disini gua sdikit terkilan lah...dan secara jujur ny gua nak katakan gua menyesal dtg jmput dia pada masa tu...tapi gua tabah kan hati sebab dia agak berusia dan mungkin dah nyanyuk jadi tak mustahil dia lupa siapa gua...bila sampai di umah gua tak dpt bendung yang gua terasa hati dengn insan tersebut jadi mak gua dapat baca...

apa bila gua dah habis cerita gua, mak gua plak yang mula bukak kisah silam ny...dulu masa mula-mula mak gua kehilangan suami tercinta a.k.a ayah gua...insan tersebut dengn baik hati dan pemurah memberi tawaran supaya anak ny menjadi pengganti tempat bapak gua..tapi mak gua tan nak....

dan secara tak sengaja mak gua terasa bantuan yang ingin dihulurkan oleh insan tersebut dahulu untuk nikah kan anak ny dgn mak gua adalah atas alasan harta...OMG...sebab harta??mak gua mula rasa sakit hati dan didik kitaorg untuk benci insan tersebut...tapi setiap kali raya kitaorg dtg ziarah insan tersebut...sebab rasa hormat..

raya tahun nih seperti biasa rutin kitaorg akan beraya di umah insan tu..dan tetiba dia boleh ingn nama panjang gua...kalo dulu dia tak tahu gua ni anak siapa...gua terkejut sakan masa tu tapi nasib baik boleh cover lagi...dan dia suruh gua duduk tepi dia...wah dpaat layanan istimewa gtu...bila kita org mula berborak dia tanya pasal pembiayaan pengajian gua...lebih kurang mcm nih lah pada masa tu

laki A :                 ko smbung pengajian dapat biasiswa??
gua :                    tak..dapat pinjaman ja...
Laki A :              berapa satu bulan??
gua :                     RM 3250 satu sem..dalam satu sem ada 4 atau 5 bulan...
laki A:                 RM3RIBU??    (mau terbeliak mata dia drg RM3ribu...) banyak jgk kan??
Gua :                 boleh la
Laki A :              berpa tahu pengajian ko??
Gua :                3 tahun..
Laki A             kalo: 3 tahun berapa jumlah ny??
gua :                 3250 x 6 sem = RM 19 500
Laki A :           banyak ny..
gua :                mana ada bnyk...tolak yuran lagi RM17++ tanggal berapa ja untuk makan minum dan baget untuk buat program under subjekyang kitaorg ambik...

tapi insan tu tak dgr penjelasan gua yang pjg lebar sebab masih tergamam dgr RM3 ribu yang gua dapat setiap selang 6 bulan...

Laki A :            berapa lama lagi pengajian ko??
gua :                 tinggal 2 sem ja lagi....bulan julai tahun depan habis lah...
Laki A :           kalo habis boleh la kerja kan??
gua :                aa(tak berani nak nyatakan hajat nak sambung master depan mak gua)

bila balik tu dia bagi gua duit raya rm50..tapi masa perjalanan balik kita org hairan...

gua :                masa nak sambung belaja dulu tak ini aku nih anak siapa...tapi tadi dia ingt plak...
mak gua :        alah biasa lah...ko kan dah nak habis belajar??jadi dah nak jerja dan bila ko dah kerja...dia                       harap dia pon merasa kesenangan ko lah...
gua :               kenapa mak kata macm tu??

than mak mula cerita kisah silam tu...dia nak nikah kan anak dia dengn mak gua sebab takut harta kita org....

sungguh tak sangka masih lagi ada insan macam nih kat dunia nih...nak bntu anak yatim sebab nak balasan ja...tak nak tolong dengn ikhlas...dah tu bila kita org betul-betul memerlukan bantuan dia buat mcm tak kenal...

nota hidung : mak, mak jgn risau...gua takkan lupa jasa org yang dah bnyk bntu kita masa susuh...dan yang betol2 ikhlas...

Sunyi nya raya nih...

assalammualaikum
hari nih dah 4 sept 2011...ramai rasa ny blogger yang berjaya melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda..seminggu akan melalui Minggu susi mesra atau orientasi...selamat datang ke alam kampus dan selamat melanjut pengajian...

apa kaitan dengan tajuk entri nih??apa yang sunyi??di mana sunyi sngt??kat pusat bandar ka??kat kampung??mustahil lah kat kampung sunyi sepanjang raya nih kan??

yang sunyi ny dunia blogging nih lah...semua blogger dok sibuk beraya kat kpg..g umah kawan, umah blogger, umah sanak saudara, rumah entah siapa entah yang korg dok singgah sebab dah tak ada umah nak p kan??
bila dah dunia blog nih sunyi, tuan tanah tak ada nak sambut kita...jadi macama mna nak blogwalking raya kan??nak masuk tak ada santapan...tak lama lagi harap-harap suasana dunia blog nih kembali pulih seperti sedia kala...meriah mcm sebelum-sebelum nih...nnt bloh lah kita blogwalking raya sama-sama...

dah start nak Countdown

assalammalaikum
salam 1Malaysia
selamat Hari Raya..

dah masuk hari raya ke enam dah kan??berapa ringgit duit raya yang korg dapat??ahem ahem..hari nih hari yang paling bnyk dpt duit raya...hehehehe...walaupon tak jalan raya...hari nih dapat RM50 hehehe...jgn jeles...

bila dah bnyk hari raya berlalu tu mcm terasa berat pulak hati nih..knapa plak terasa berat plak hati nih??sebab raya dah nak habis lah..hehehe dah tak boleh nak kumpul duit raya banyk-bnyk sebab tahun depan myb dah tak dapat duit raya dah..huhuhu...

bila suasana dah nak hilang walaupon raya nih ada satu bulan mula lah semua student IPT terutama IPTA dok countdown..kan?kan??countdown apa??countdown nak masuk kampus balik lah..apa lagi...kan??mungkin pelajar yang baru masuk alam kampus bagi sesi 2011/2012 dah mula sibuk kemas barang, teruja nak masuk alam kampus pon ada, nak tak nak ja nak masuk U kan??minggu nih minggu akhir berada dikampung halaman masing-masing dan dirumah masing-masing...next week dah sibuk dkampus...

dalam org sibuk beraya, pelajar UMS plak dok sibuk daftar subjek...bila dah masuk laman medan SMP tu...mula lah berperang sesama sendiri dalam merebut kekosongan kelas tu...kalo dah penuh mula lah 24jam dok depan lat top intai tunggu student drop subjek yang nak di add tu....kesian kan??

dan jadual nyzham dah siap dah tapi tak termasuk jadual tutorial sekali sebab belum daftar lagi...
mungkin minggu pertama kuliah nnt plak dok sibuk berperang pilih jadual tutorial supaya ikut kemahuan kita org...


Bila dilanda demam semasa raya...

assalammualaikum
salam 1 Malaysia...

pejam celik pejam celik dah hari raya yang ke 5 dah. sungguh tak merasa masa berlalu kan? raya tahun ni tiada mood sangt nak sambut raya dan nak beraya. nak berjalan raya tak dapat sebab tak sihat..bukan aku sorg ja yang tak sihat kat rumah nih tapi sekeluarga aku dilanda demam.

nak beraya pon dah xda mood nak jalan...baring menanjang ja kita org kat rumah nih...kalo ada tetamu dtg baru bangkit dari katil masing-masing..tapi raya tahun nih ramai yang di landa demam kan??nak beraya pon tak best dah..hari nih baru kesihatan family kitaorg nampak sedikit ok jika berbanding sebelum nih...

tapi dalam keadaan kesihatan yang kurg baik masih lagi ada idea untuk make over blog nih...make over sempena raya kata kan...takkan kita ja nak raya kan??blog pon nak beraya jgk...hari nih dihabiskan dengn mengedit blog habis-habisan...thanks sangt-sngt dekat blog Kak Farah..kak farah ke??tak tau lah sama ada seusia atau lebih berusia dari nyzham....

ok kali nih nyzham nak credit Blog cik Nur Farah nih sebab banyak membantu nyzham dalam proses make over blog nih....thanks sngt-sngt....

Salam Merdeka : Jangan tanya apa sumbangan negara untuk kita tapi tanya apa sumbangan kita untuk negara.

assalammualaikum
salam 1Malaysia.
salam hari raya maaf zahir dan batin
dan salam merdeka

walaupon hari nih dah 1sept rasa ny masih tak terlambat kalo nak ucapkan selamat menyambut kemerdekaan negara...

pernahkan dengr "janagn tanya apa sumbangan negara untuk kita tapi tanya apa sumbangan kita untuk negara..sebanarny secara tidak sedar negara dah banyak menyumbang kepada kita..dengan menyediakan sebuah negara yang aman, makmur walaupon penduduknya ny yang majmuk..menyediakan pendidikkan yang sempurna untuk kita tak cukup dgn corakpendidikan negara di negara kita dihantar plak ke luar negara untuk menuntut ilmu...

banyak sumbangan yang negara berikan kepada kita cuma kita sahaja yang tidak tahu bersyukur dengn apa yang kita ada....siap membawa masuk budaya luar kedalam negara kita...adakah itu sumbangan kita pada negara??membawa masuk budaya luar dengn meninggalkan sedikit demi sedikit budaya ketimuran...atas alasan open minded...ya open minded la sangt sampai open sana open sini tu kan??tak tahu mana halal mana haram dah...pegang sana pegang sini...kenapa??ya memang kita islam semua bersaudara tapi ingat kita bukan muhrim jadi hukum ny haram...

kalo dalam ekonomi ada dasar import dan eksport...ya kita memang import budaya luar sebab pembangunan konon tapikita ada eksport budaya kita ke luar sana??kalo dah nilai import melebihi nilai eksport ini akan merugikan negara kita ooo....

negara  kita sepatutny dah menjadi negara yang cukup matang kerana dah 54 tahun dah usia kemerdekaan negara...kalo jangkahayat manusia umur 54 tahun dah cukup asam garam kehidupan dia rasa dan dah cukup matang dah...tapi negara kita??

sama-samakita fikirkan sejenak...taksalah kalo berfikir sejenak untuk megara tak akan menyebabkan penuaan wajah pon...

Raya : memenetkan, merunsingkan

assalammualaikum, salam 1Malaysia, salam hari raya maaf zahir dan batin serta salam merdeka..mcm mna dengan raya korg semua??best??setimpal dengn persiapan yang dibuat bagai nak rak?atau sebalikny?masing-masing tau jawapanny kan??tepuk dada tanya diri sendiri...kita berhabis untuk buat persiapan raya mengalahkan kanak-kanak...opppss..masih lagi suasana raya tapi dah buat dosa kering balik...maaf ku pohon...mmg nyzham mengaku persiapan raya kali nih mmg agak memenatkan yang amat sngt..apa yang memenatkan sangt tu??almaklumlah cuti kan panjang sampai 4 bulan jadi rezeki pon masuk lah..syukur alhamdulillah..bisnes maju sampai pagi raya siapkan tempahan dan nasib baik lah siap sebelum sembahyang sunnat raya..sempat jgk pergi solat sunnat tu....dan penat dia mmg tak terkata lah..sebab nak siapkan semua tempah...tapi raya nyzham tak lah sehebat persiapan raya yang dibuat sebab nyzham bantu org buat persiapan raya degn ambik tempahan..




tu pasal persiapan raya yang cukup memenatkan kitaorg..
ni pulak pasal nak kampus...mmg merunsingkan kita org....sem lepas pihak kampus keluar notice yuran perubatan dibatalkan dan digantikan dengn yuran elektrik sebab sebelum-sebelum nih lesen elektrik kita kena mohon sendiri dekat pejabat HEP kampus tapi dalam notice tu maklumkan sem lepas yuran perubatan dimansuhkan dan digantikan dengn yuran elektrik sebab nilai dia sama ja...so, sem lepas kita org tak mohon lesen elektrik padah hal tak pernah mohon lesen elektrik pon semua seludup bargan elektrik secara haram ......tapi yang pelik dan merunsingkan kira org tetiba dlm SMP (sistem menyusahkan pelajar) dekat akaun pelajar tertera hutang tertunggak dan kena bayar sebelum daftar subjek...OMG kenapa boleh jadi mcm tu plak??hari tu kata notice pemansuhan yuran perubatan berkuatkuasa dari sem lpas tapi sekarang kata berkuatkuasa sem depan dan kena langsaikan sebelum dftr sbjk...

ya allah dah lah sekarang cuti raya...kalo bayar pon sekarang dalam SMP tu stil lagi kata kita berhutang entah kenapa mungkin sebab kena sahkan dulu oleh pegawai tertentu kot..jadi terpaksa tunggu diaorg habis cuti raya lah baru akaun dalam SMP tu dipotang....

masalah ny lagi sekarang..esok dan lusa dah nak kena daftar subjek dah...kalo nak tunggu diaorg kerja bila lah aku nak dftr sbjk??nnt kalo lmbt dftr kouta penuh plak dan terpaksa ambik pensyarah yang tak best....

harap2 esok boleh lah dftr sbjk tu...



Selamat Hari Raya

assalammualaikum, salam satu malaysia. pertama sekali saya ingin mengucapakn SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua umat islam seluruh dunia secara umumnya dan seluruh rakyat malaysia. seluruh malaysia? kenapa seluruh malaysia??sebab kitakan rakyat satu malaysia?semua perayaan yang ada dinegara kita ni kita sambut sama tak kira lah etnik apa pon kita ni...semua perayaan kita boleh sambut. untung kan kita duduk dekat malaysia jadi bersyukur lah ya...

ok sempena hari raya aidilfitri kali nih nak ambik kesempatan untuk memohon sejuta kemaafan kepada semua..mungkin sepanjang berblogging nih mungkin terkasar bahasa sehingga menyebabkan ada yang terasa hati terkecil hati jadi dikesempatan nih nak mohon maaf..


aidilfitri dah makin hampir

assalammualaikum
salam 1Malaysia

hari nih 24 ogos 2011 dan ini bermakna dah 24 hari dah kita berpuasa tapi tak tau lah kalo ada yang kurng puasa dia..sendiri mau tau lah...

dan tak lama lagi kita akan menyambut hari raya aidilfitri kan??mcm mna??dah buat persiapan??dah berapa peratus dah bersiap??baju dah siap ka??tak siap lagi??tak pa masih ada masa lagi...kalo yang tempah tu dan suruh org buat tapi belm siap jgk masih smpat lagi kalo nak beli yang dah siap..kuih mcm mna plak??dah buat??atau awal lagi kalo nak buat??nak buat mlm raya nnt??atau beli kuih tunjuk ja??kat luar bnyk pilihan dan mmg akan rambang mata kalo nak memilih...

kat rumah nyzham semua buat sendiri..dari baju raya sampai kek raya, ketupat, biskut...best kan??heheheh...nasib baik lah my mum tahu buat kuih,dan baju raya jadi tak payah nak beli guna kemahiran tunjuk nih sebab nyzham tak berapa suka sebab kalo kuih atau biskut tunjuk ni kadang-kadang tak sedap..dan kalo baju plak tak berapa selesa nak guna...

sekarang my mum dan anggota tentera ny sedang sibuk dok berperang siapkan tempahan kek raya..hampir 60 acuan kek jgk lah tahun nih..dan hampir tak menang tangan dibuat ny..tapi bukan tangan nyzham yang tak menang tapi tangan my mum dan tentera ny yang tak cukup..bangun sahur terus buat kek sampai lebih kurang jam 10 mlm...dekat dapur mmg tak ada jalan dah kalo nak lalu sebab sesak dengn kek yang dibuat...syukur rezeki tahun ni melimpah sedikit jika dibandingkan tahun lepas...sebab buat promosi raya awal kot sebelum puasa lagi dah buat...

mcm mna persiapan raya korg plak??ingt jangn sakan sangt nak sambut raya tahun nih...biar lah berpada-pada..dan hulurkan bantuan kepada yang memerlukan...

Jom join bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI

assalammualaikum
salam 1Malaysia

sepanjang BW tadi terbaca lah 1 entry ni dan rasany segmen nih cukup memberi manfaat kepada bl;ogger baru mcm aku nih....

manfaat??apa yang akan aku dapat??ok dari segmen nih secara tidak langsung aku akan bantu promote blog blogger lain dan dan sebalik ny...kira win win situation lah...kedua-dua belah pihak mendapat kelebihan...

bagus kan??jom join ramai-ramai...nak join klik ja banner kat atas tu ek??

Follower? Pageview? Comment?

assalammualaikum
salam 1Malaysia

selamat berhari ahad semua...apa aktiviti hari ni??marathon tidur ek??
eh mana boleh tidur menenjang kalo puasa..mcm mna nak kumpul lebih bnyk pahala??better buat aktiviti yang mendatangkan hasil

ok berbalik kepada tajuk..
antara follower, pageview dengan comment yang mana satu element yang akan dikejar terlebih dahulu??ada antara blogger akan kejar jumlah follwer terlebih dahulu. kan??apa sebab??sebab angka pada widget follower nih mcm satu suntikkan semangat kepada blogger untuk terus berblogging...kan??makin cepat kadar pertambahan jumlah follower makin membara lah semangat blogger untuk berblogging..kan??cuba tngk kalo blogger yang follower blog kita dengan kadar pertambahan ciput ja...dalam dua atau tiga hari baru ada sorg blogger yang datang untuk follow...mst semangat dia untuk berblogging pon akan tergugat kan??dan bagi nyzham sendiri, masa 1st blogging tu mmg mcm nih..nak kejar follower dulu...kalo xda follower mcm mna nak bagi blogger baca entri kita kan??tiada siapa yang nak baca..

tapi ada jgk antara blogger yang lebih fokus kepada jumlah pageview...mcm mna nak tingkat kan jumlah pageview nih??nak tingkat kan jumlah pageview memerlukan pelbagai strategi..kita perlu ada ilmu mcm mna nak bagi blogger tertarik dengan entri kita...benda pertama yang blogger tngk adalah tajuk entri kita..kalo tajuk dah menarik secara tidak langsung blogger akan tertanya-tanya apa isu kandungan etri kita tu..adakah menarik mcm mna tajuk entri kita??jadi disini kita mesti pendai mengolah tajuk entri..mcm tu jgk isi entri kita...jagn tajuk ja gempak tapi isi??nnt blogger akan serik untuk masuk blog kita...ni bukan nak naik kan jumlah pageview tapi faham-faham lah

kalo dulu nyzham nak kejar sangt follower...tapi sekarang bila dah matang berblogging ni mula menukar matlamat plak..sekarang nih nak kejar pageview plak..mcm mna??senang ja dengn memperbaiki kemahiran menulis entri... mcm mna nak bagi gaya penulisan yang tidak membosankan dan boleh menarik lagi ramai pembaca sesuatu entri tu...mmg ssh sedikit tapi kena lah bersabar kan??sekarang pon pelbagai strategi disusun untuk menambah kemahiran gaya penulisan nih...

comment dan silent reader??
ok yang nih nnt akan sambung...dah pnjg sngt dah nih...nnt tak larat plak korg nak baca dan tak pasal-pasal berbuka puasa sebelum waktu ny..

SEGMEN : BLOG GUA BERAT TAK?

petang sabtu ni nak join segmen..
kalo nak join klik ja banner kat atas tu

Berat mata memandang berat lagi bahu memikul

assalammualaikum
salam 1malaysia
dan tgh hari 20 ramadhan dah hari nih kan??mcm mna??letih ka??nak makan apa berbuka nanti??ABC??ayam panggang??apa lagi??sebut sahaja juadah semua ada kat bazaar..kan??

negara kita dilimpahkan dengn kemewahan dan kesenangan sehingga ada yang tak tahu cara mcm mna nak bersyukur dengn pemberian yang telah diberikan kepada kita. bulan ramadhan sepatutny mengajar kita untuk bersederhana, memperbanyakkan bersedekah sesungguhnya tangan yang memberi tu lebih mulia dari tangan yang menerima..kan??beringatlah semasa kita bersenangan ni bahawa masih ada lagi insan yang menderita yang memerlukan pertolongan kita..kalo bukan kita yang bantu siapa lagi??

kalo hanya mampu bersimpati semua boleh buat...kita seharusny membantu sedaya yang kita mampu.bukan kita sahaja yang ingin kan kegembiraan tetapi mereka juga ingin kan apa yang kita ingin kan walaupon kegembiraan mereka mungkin seketika itu sudah cukup memadai bagimereka..kenapa??sebab meraka tahu erti dan makna bersyukur dengn pemberian yang mereka terima..

kehidupan kita ni ibarat satu roda yang sentiasa berputar-putar...hari ni kita di atas dan kita bantu org dibawah untuk berada di atas...dan esok atau lusa siapa tahu kita plak yang berada dibawah kan??malang tak berbau...tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu??

kita membantu bukan untuk harapan pulangan atau ganjaran yang bakal kita terima tetapi kita cuba bantu seikhlas yang mampu..biar tangan kanan bersedekah tetapi tangan kira tak tahu..

bersempena bulan ramadhan ni sama-sama lah kita bntu insan di somalia...
http://irmblog.org/2011/07/serious-drought-in-somalia-affecting-livelihoods/

BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA

jom ramai-ramai join...itu pon kalo sempat..jam 2 nih tutup
klik banner kalo nak join

family dalam friendlist facebook



asslammualaikum
salam 1Malaysia

Facebook??sapa yang tiada facebook sila angkat kaki??ada?ada?tiada kan yang angkat kaki kan??memiliki akaun Fb menjadi satu kewajipan dalam kehidupan seharian. sapa yang tiada akaun fb nih kira mcm ketinggalan sngt lah kan??suri rumah pon ada akaun fb ni kan remaja peringkat akhir mcm kita nih...mst ada akaun fb..

1st ber'fb' tu mmg lah best kan??sampai addict dengn fb nih kalo boleh 24jam nak online...mana tak ny menanjang nak chatting dengn member nih..

bila dah addict sampai mcm tu mula lah mak kita bising dan membebel...ada anak yang pandai tu dia siap pujuk mak dia lagi untuk bukak akaun fb jgk..nak pujuk tu plak pelbagai strategi plak dia pasang...siap dia senaraikan lagi kebaikkan dan kelebihan ber'fb' nih...

dapat jumpa member zaman sekolah dulu lah, dapat jumpa kekalih lama lah...mcm-mcm alasan yang terkeluar dari akal fikiran yang kratif nih..mna tak nya..kalo mak dah ada akuan fb dengn harapan mak dia turut addict nak berfb dan tak lah dia kena marah...nak marah mcm mna kan kalo dah mak sendiri pon addict memanjang..nnt mcm ketam ajar anak jalan lurus...

tapi keburukkan bila mak atau ayah dah ada akaun fb nih opkos lah dia akan add kita dan ada dalam friendlist kita termasuklah adik-beradik, sanak saudara, jiran tetangga, sepupu sepapat..semua ada dalam friendlist kita...

dulu sebelum family kita ada fb kita bebas nak post apa-apa status kan??tapi cuba kita lihat balik bila family dah ada dalam frienflist kita..nak post status pon segan, malu dan mcm-mcm perasaan..dulu kita bebas nak berfb nak update status dekat wall...sekarang semua mcm malas nak update takut family tau..

jangn kata update status......gambar pon kita takut-takut nak upload kat fb...takot kantoi dengn family kan??dan mulalah hilang nikmat berfb nih...maka berkirang lah addict terhadap fb nih...masa mula-mula fb tu bukan main lagi best ny kan?sekarang??fikir-fikir lah sendiri

Jutawan Bermusiam

assalammualikum
salam 1Malaysia..

soalan nih jarang org tanya.."siapa tak nak kaya??"...tapi soalan ni yang biasa kita dengar kan??"siapa nak kaya??" semua org nak jadi kaya kan??tipu kalo tak nak jadi kaya..kalo tak nak jadi kaya masakan ada yang kerja samapai larut malam..kalo boleh 24 jam buat kerja sampai ada yang mengabaikan tanggungjawab pada keluarga. bila pasangan masing2 mempersoalankan persoalan tanggungjawab alasan yang biasa diberikan adalah " I buat semua ni untuk keluarga kita, untuk kesenangan kita sekeluarga" ni dialog yang biasa dalam drama lasebab tu dia drama sedikit ayat dia..


ok aku bukan mata duitan

berbalik kepada tajuk entri aku pada kali nih...sekarang kita dalam bulan puasa dan tak lama lagi kita nak sambut Hari Raya..bila bulan puasa ramai lah gerai-gerai makanan dekat bazaar akan dibuka dengan menjual pelbagai hidangan. yang best ny makanan yang kita jumpa hanya pada bulan puasa ja..bulan-bulan lain ssh nak jumpa. kalo nak makan makanan tu pon kita kena buat sendiri itu pon kalo pandai lah kan?dan keuntungan daripada hasil jualan ni cukup lumayan kalo tak lumayan masakan makin ramai arau makin bnyk gerai saban tahun kan??jadi kita lihat pada mata kasar untung yang diperolehi mmg bnyk sampai ada yang bekerja sanggup minta cuti tanpa bergaji untuk buka gerai dekat bazaar dan mendapat untuk dua kali ganda jika dibandingkan dengan sebulan gaji...bnyk tu ooo...sapa yang tak nak kan??

dan yang paling best ny yang buka gerai ni majoriti ny melayu...so secara tidak langsung dapat lah meningkatkan sosioekonomi masyarakat kita kan??bila dah hampir nak raya makin rancak lah urusan jual beli untuk persiapan hari raya nnt. yang untuk peniaga lah kan??entah perapa ratus dihabiskan untuk persiapan hari raya nnt...bila masukja bulan puasa dan nak raya semua peniaga-peniaga yang buka gerai kat bazaar dan kedai yang jual barang persiapan utk raya akan kaya raya...tapi kembali normal apabila dah habis raya...dan macam tulah seterusny setiap tahun...sebab tu lah diaorg nih digelar jutawan bermusim...

ENTRI KHAS

assalammualaikum
salam 1Malaysia

kali nih aku nak buat satu entri khas..huh entri khas??sempena apa??apa yang khas??apa yang special sangt malam nih??


ok mlm nih followers aku dah 500 org dah...alhamdulillah
jadi sebagai penghargaan dan ucapan terima kasih kepada follower ke 500 aku nih..aku nak buat sedikit review blog dia..nnt mana lah tau kan korg pon nak terjah blogger nih dan kalo korg berkenan dengn blog dia boleh lah follow sekali kan?

ok follower aku yang ke500 dah aku bulatkan dalam gambar kat bawah tu..
nampak tak???kalo tak nmpak cepat-cepat pergi check mata korg esok...

dah semangat dah nak review blog dia tapijadi macam ni plak

rugi ooo...tak dapat blogger lain nak terjah blog dia kalo dia buat setting mcm nih...
okk yang aku tahu nama ny syaRafi (skyforce331)...harap korg kenal lah kan blogger ni...

apa-apa pon jutaan terima kasih aku nak ucapkan kepada blogger yang dah sudi jadi follower aku selama nih
terima kasih, thank you, kamsahamida.. 

percubaan pertama

assalammualaikum
salam 1Malaysia

sempena bulan puasa nih entah kenapa aku menjadi ringan tulang nak bantu org..walaupon aku tak tau sama ada  dapat memuaskan hati tuan empunya badan atau tak..malam nih aku tak ada idea sngt nak nak berkarya dan menghasilkan seni.. jadi mungkin hasil ny tak seberapa tapi atas permintaan org aku tak sampai hati nak simpan lama-lama hajat org gara-gara nak tunggu idea datg...

aku tolong buat apa??ok aku tolong seorg blogger nih buat header untuk blog dia..sorry lah kalo header nih mungkin dihantui atau hmpir sama secara dasarny dengn header aku...nnt kalo tetiba aku dapat idea baru aku akan buat header yang lain plak utk dia itupon kalo aku rajin lah ek??jadi jangn mengharap dulu ek??

ok aku buat header dia secara percuma a.k.a FOC...harap tuan empunya badan berpua hati lah...disini aku buat 2 header untuk dia..nnt dia boleh lah buat pilihan..

pilihan pertama

pilihan kedua

mohon bantuan rakan blogger yang bijak untuk kritik header nih..tujuan ny adalah untuk penambahbaikkan kualiti dan hasil seni aku nih..ceh weh


p/s harap cik hazirah kita berpuas hati dgn hasil kerja saya...

obes atau kurus nih?

klik gambar untuk tumbesaran yang seimbang


assalammualaikum
salam 1Malaysia

pejam celik pejam celik.....dah nak masuk 18 ramadhan dah..sebelum masuk bulan ramadhan ramai yang berazam nak turunkan berat badan semasa puasa ni...mcm mna?turun berat badan??dah seperuh dah bulan puasa...nampak hasil kah??berjayakah strategi yang dibuat masa nak masuk bulan ramadhan??harap-harap apa yang diazam kan sempena ramdahan ni tercapai lah kan??bulan puasa ni waktu terbaik untuk mendidik kita menjadi seorg yang berdisplin..kan??kalo nak kurus waktu ni lah masa yang terbaik...kalo nak berhenti merokok waktu ni jugak lah petuang yang ada...kan??aku pon nak kurang kan berat jgk...tapi bukan berat badan aku sebab BMI aku seimbang...heheheh...tapi nak kurang kan berat blog aku nih hah....


kat atas tu aku ada letak gambar berat blog aku...tujuan ny??tujuan ny adalah nak tnya korg, berdasarkan gambar atas tu korg rasa blog aku ni berat ka???aku tak tahu nak refer mana kalo nak tahu blog kita tu tergolong dalam golongan obesiti, BMI seimbang tau kekurangan nutrisi...

kalo dalam golongan obesiti aku nak atur langkah pengurangan berat....

SEGMEN JOM KENAL KEMBALI LAGI

nak join??
klik ja banner ni


 Nama panggilan Blogger         : nyzham
 Tarikh mula berblog               : januari 2011
 Rakan blogger terkini             : 446
 Target tambah rakan blogger  : seramai yang mungkin

rilek sebentar mau promote blog??


blog rileklah sebentar buat satu segment yang nak promote blog
jadi sangt berguna kepada blogger baru mcm saya
nak join??klik banner kat atas tu..

Perempuan dan Make Up

assalammualaikum
salam 1 malaysia...

kenapa aku pilih tajuk Perempuan dan Make Up??mesti lah perempuan kan yang ber"make up"kan??takkan lah lelaki plak...memang perempuan dengan make up tak dpt dipisahkan...kalo nak keluar p jiran sebelah pon dia nak ber'make up" kenapa perempuan mesti make up??mesti lah nak nampak cantik kan??tapi kalo dia org tak make up dia org tak cantik kah??dia org dah cukup cantik dah kalo tak make up tapi dia org nak lagi cantik dari tu...ya ka??entah itu andaian aku sahaja...

tapi bagi aku, aku suka perempuan yang tak pakai make up..kenapa plak??sebab perempuan yang menampilkan diri dengn tidak bermake up adalah lebih yakin jika dibandingkan mereka yang wajib bermake up kalo nak keluar....kalo diaorg keluar tanpa memasang make up dia org secara psikologi akan meresa rendah diri dan kurg keyakinan untuk menonjol...jadi tak salah kalo nak make up...

tapi yang jadi masalah bila make up jadi macam ni hah..

cantik kah kalo mcm nih??tak cantik kan??tapi make up yang mcm nih la yang banyk aku jumpa....hodoh wei...nak tegur nnt takut dia terus hing keyakinan..jadi pendam ja lah...hati perempuan nih sensitif sikit kan??ssh nak tegur...silap tegur nnt lain plak jadi ny...bergaduh sana bergaduh sini...

bagi aku kalo nak make up cukuplah sekadar untuk mengelakkan muka dia nampak pusat bila jumpa mamat macho mcm aku nih perasan kejab ....pakai ala kamdar ja...cantik apa...dari pada pakai make up mcm badut sarkas dah aku tngk...sori...mmg mulut nih mcm longkang sedikit....alamat ny berkurang lahpahala puasa aku...

apa-apa pon berpada-pada dan bersederhana lah dalam segala hal termasuk ber"MAKE UP"

Ben ajak teka lagi

nak join...picit banner encik ben
jawapan ny
psikologi perkahwinan dan keluarga kot

Yuyu Zulaikha VS Xuxu Zabedah

assalammualaikum
salam 1Malaysia..

korg kenal kan Yuyu Zulaikha??tak kenal???tipu lah korg....
ni isu ciplak blog...ciplat??yup ciplak blog...blog Yuyu kena ciplak oleh seorang insan yang mempunyaimotif sendiri...kita tak tahu lah apa motif ny...sama ada motif ny tu positif atau negatif...

aku reka cerita??lihat kat bawah tu...dan korg nilai sendiri..
ini blog yuyu...

ini plak blog yang ciplak blog yuyu
blog xuxu zabedah..

korg nilah lah sendiri...
nak terjah blog xuxu??
klik ja pic dia tu...

dah bukak??ok korg tngk URL blog xuxu dengn blog yuyu...
hampir sama kan??
yuyu guna URL : Kupu kupu Kecik
dan
Xuxu guna URL : Tupu Tupu tecit
dia tukar K kepada hurf Tjadi wujud lah URL dia...

ok itu url...
yang kantoi ny..button fllower...
korg try klik button follower xuxu..
apa mcm??
boleh follow??
tak kan??sebab xuxu buat print screen ja follower yuyu..dan di jadikan follower dia...

antara lain..
tngk header diaorg..
hampir samakan???
tapi tak tau apa motif xuxu buat hidung doodle dia mcm tu...mungkin hidung dia kot...

dan tngk plak tagline diaorg..
hampir sama kan??
tagline yuyu : header huduh tak bermaksud tuannya huduh
tagline xuxu : header huduh, entah entah tuannya huduh..


nampak kan persamaan blog ni??
entah apa tujuan kewujudan blog milik xuxu ni..sama ada dengki atau??
entah lah dia sahaja yang tau...

tapi apa yang dia lakukan adalah berunsurkan plagiarism...
apa tu plagiarism??korg klik SINI untuk bacaan tampahan...
insaf-insaf lah...perbuatan plagiarism nih salah...

BEN ASHAARI TANYA BLOG SAYA BEST TAK

 nak join??klik sini

buat 4,5,6 entry dalam satu hari??

assalammualaikum....
masa blogwalking tapi terbaca lah satu entry ni yang mempersoalkan tentang entri yang ditulis oleh blogger ni 4 hingga 6 entri dalam satu hari. 4 entri dalam satu hari??bagi aku 4 entri tu memang cukup banyk kan?tapi entri ni tak dikira yang join segmen dan lain lain..kalo dalam satu hari tu dia dok tulis 4 or 5 entri pasal balak atau awek dia.....dia nih kira mcm belangkas lah??24 jam berkepit dengan kapel tak pon yang tapi msg menanjang..hello..!! org lain pon ada lah mak cik...tak la plak mnunjuk-nunjuk mcm awk...simpan lah cerita tu untuk kenangan masa tua nnt ek??nnt kalo break up (opppss bukan mendoakan) malu mak cik oi....berkapel bagai nak rak...telur sebijik riuh sekampung......tapi bila break up mna nak letak muka??semua org tau pasal kita???

ok jauh dah dari tajuk...

macam mana diaorg boleh buat sampai 4 hingga 6 entri sehari??
senang ja...celik ja mata otak dah mula berkerja mcncari bahan yang difikirkan menarik untuk dikongsi bersama dengn blogger lain...selain itu jugk kita harus menggunakan keenam-enam deria kita dalam menjalani kehidupan seharian. tujuan ny??supaya kita boleh lihat apa yang berlaku..tapi jgn lihat membabi buta ja...guna deria untuk berfikir...otak dah bagi...guna lah untukfikir dari segala sudut...kalo rasa bnya tu patut dikongsi...buat lah entri...dalam sehari kita ada 24 jam...dalam 24jam tu mcm2 benda yang berlaku dan beri kita pengajaran...dan pengalaman mcm nih lah yang akan mendewasakan kita...

Tujuan buat entri bnyk2
ok tujuan ny dah kata kat atas tadi tuh...ingin berkongsi pengajaran atau maklumat yang dirasakan boleh digunapakai oleh para pembaca..jangan kedekut ilmu..tak pon dia nak cari jalan macm mna dia nak tarik pembaca nih terus berkunjung datang ke blog dia...kan??mst lah tujuan dia nak bagi pembaca sentiasa berkunjung kat blog kita kan??mna ada pembaca akan datng kat blog kita tapi xda sesuatu yang menarik untuk dibaca...btoltak??kalo ada sekali pon peratusan ny sangt kecil...


Golden Churn

asslammualaikum
salam 1Malaysia...
ok semenjak 2 menjak nih org dok asyik kecoh produk golden churn mempunyai DNA khinzir atau nama manja ny b***...ok aku tak nak gtau...korg kan bijak??jadi tau lah kan??
kenap aku lambat nak undate pasal butter yang dikatakan DNA khinzir nih??lambatr pick up ka???ok 1stly tu aku tak nk sibuk2 up date benda yang blogger lain pon dah update...tak kan semua blogger kena update isu yang sama kot...jenuh dan bosan nak baca isu yang sama ja...biar pon isu ni dah hampir lama la jgk kan??tapi keraguan penguna atau pelanggan KEK LAPIS SARAWAK masih ada lagi...kita negara merdeka...jadi jangan marah kalo aku kata kan fikiran pon kena merdeka jgk ya....produk GOLDEN CHURN tu bukan produk MONOPOLI dalam pasaran ya..BUKAN PRODUK MONOPOLI.....jadi kalo dah bukan produk monopoli tu bermakna produk tu MEMPUNYAI PRODUK ALTERNATIF ATAU PRODUK persaing...peniaga atau pembuat kek lapis sarawak ni mempunyai pilihan untuk memilih butter lain selain butter GC tu...jadi sebagai pengguna bijak lah sedikit ek??takkan kerana nila setitik rosak susu sebelang....kerana satu bahan kilang atau pembuat kek lapis sarawak ni terpaksa gulung tikar sebab xda tempahan untuk raya tahun ni...kalo ada sekali pon tak sempai 50% dari tempahan tahun2 lepas...teruk sangt kemerosotanny...pembuat kek lapis sarawak pon tau lah hukum hakam dalam islam...yang mana halal yang mana tak....isu cara pemikiran mcm ni menutup periuk nasi orang lain lah....kata negar merdeka tapi mana pergi pemikiran luas tuan puan??kenapa dalam isu mcm ni tuan-puan berfikiran sempit sangt??tuan puan jangn lah risau...pembuat kek lapis sarawak ni tau apa yang mereka perlu buat sebelum membuat kek lapsi ni...kalo diaorg tak buat apa yang patut dosa tu biar diaorg yang tanggung...kenapa aku marah sangt??sebab kat tempat aku ramai usahawan kek lapis sarawak ni...kesian kat diaorg..raya dah dekat...tapi rezeki diaorg terkandas sebab PEMIKIRAN SEMPIT MASYARAKAT MODEN...maaf berkata demikian...

18SX : jangn baca kalo tak nak pahala puasa kurang


tadi tgh best2 aku BW...ter"klik" satu link nih..
korg nak ka link tu??
eh tak payah lah kan??
-
-
-
-
bagi ja lah
sharing is caring
kan??
-
-
-

la korg nih bulan puasa pon nak tngk benda2 yang 18SX ka??



sebenarny..
aku tak tau nak letak tajuk entri apa..
ok baru ja lepas habis BW kat semua blog yang join segmen yang sama aku join...penat jgk kan BW ni sebenarnya kan??kenapa aku rajin sangt nak join segmen sana sini??tak dapat tngk segmen sikit mst aku nak join..kenapa ek??jawapan ny senang ja..rasa ny korg pon tau kan apa tujuan aku??ok bila dah join segmen yang membolehkan aku dapat blog untuk di terjah...hehehe bila dah terjah tu mula lah aktiviti follow menfollow..bukan apa...dunia blogging nih aku tngk dah mcm dunia perniagaan dah. yang mana kita mst mempunyai rangkaian supaya produk (entri) kita dapat dipasarkan dan pulangan atau keuntungan (traffik) dapat kita capai seperti mana yang disasarkan oleh ahli perniagaan..so, aku tak kisah kalo aku dikatakan blogger yang tak tahu malu yang merayu dengn mengatakan atau memberi ayat saya dah follow blog awak, kalo sudi follow lah blog saya plak"....aku tak kisah apa org nak kata...aku nak sebarkan rangkaian supaya aku dapat keuntungan..mmg ssh jadi blogger nih...bukan hanya sign up blogspot. edit blog sana sini..buat blog cun melecun tapi x penggunjung nak buat apa kan??bukan senang kalo nak senang...mmg ssh kalo nak capai kejayaan...bnyk yang perlu kita belajar termasuk nak jadi blogger berjaya...bnyk yang perlu dipelajari...dgn blogwalking mcm tu pon secara tidak langsung kita dapat dunia luar...kata org jauh perjalanan luas pemandangan...so, tak salah kita luang kan sedikit masa BW ke blog blogger lain...jgn nak mengharap blogger lain nak datg bertandang ke blog kita untuk baca entri kita...mcm tunggu bulan jatuh ke riba ja...sedangkan kita tau bulan tu mmg takkan jatuh...ok lagi kita tau bulan takkan jatuh ni kita tau ka blogger tak sudi nak bertangdang ke blog aku nih??blog mcm sampah ja...

Wajib baca

assalammualaikum
salam 1Malaysia
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
pejam celik pejam celik..
syukur boleh tengok lagi kan alam yang dicipta oleh allah...
ada lagi kesempatan kita untuk berpuasa tahun ni..
paling bersyukur ny dapat berpuasa dengn family..
dah dua tahun terpaksa berpuasa kat kampus dengn kengkawan kampus..
mmg ada pahit manis ny berpuasa kat kampus..kan??tak kan semua ny pahit sahaja..
tapi
yang pahit ny bila bersahur..
ok nakcerita cikit...

kolej kediaman kat luar kampus dan dok kat perumahan yang diwakafkan kepada kerajaan negeri lah..
ok dalam satu rumah tu terdiri dari 5 org penghuni...
semua dari course yang berbeza-beza..kalo dah course berbeza mst lah waktu kelas kitorg pon tak sama..
dan hingga menyebabkan kitaorg kurg bercakap...
malam kenapa tak melepak dengn housemate??
mlm kita org busy cikit...dalam rumah tu masing2 pegang jawatan..
yang ketua rumah aku Presiden MPP..mak ai mmg lah aku segan nakberborak dengn dia..apa sebab??respect la kat dia...
yang sorg lagi pegang jawatan exco dalam persatuan U kitaorg...
yang sorg lagi aktif dalam Persatuan Mahasiswa sekolah..
dan aku plak pegang jawatan kat kolej kediaman...malam2 tu kitaorg isi dengn meeting sana sini..sebab malam ja ada masa yang terluang...kalo siang mmg tak cukup tanah nak lari..wah busy ny mengalahkan PM

so, bila dah masing2 buat hal sendiri kat umah tu..alamat ny bila bersahur terpaksa lah bersahur sorg diri...kesian kan??nak keluar dengn member jgk tapi kan diaorg ni kadg2 sahur kat kafe..dah la cafe tu lembab mcm line tenet nih..malas lah nak tunggu...
kalo puasa kat umah boleh bersahur sama2 dengn family..lagi terasa nikmat puasa...

benda nih ka yang korg wajib baca??
ya kot...sebab aku tak tau nak letak tajuk apa untuk post aku nih...
sorry ek??
hehehehe..
jgn marah bulan puasa nih

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah

satu lagi segmen petang ni nyzham join...dan segmen ini pon terbuka kepada blogger baru...dan follower yang bawah 500 org....

ni banner pihak penganjur...nk join??
picit ja banner tu...

tak caya ek??nyzham blogger baru??
follower pon tak sempai 500 lagi ni..
kan aku dah cakap..tak sampai 500 pon..
baru 301 follwer...

nama : Hanizam Bin Hadni       Hobi : online menanjang..tengok muvie or drama..heheheh

mangsa tag :
yana

JOM HEBOH BLOG BARU !!

assalammualaikum..
salam 1Malaysia...

ok ptg mcm ni lepas berbuka nak join satu segmen yang mungkin memberi kebaikkan kepada blogger baru mcm aku nih hah...

ok syarat ny follower mst 500 ke bawah...follower aku setakat ni 301 org follower ja..

ok ni bukti ny follower aku baru 300 org sahaja..
layak kan??

ni plak banner penganjur...
nak join..??
picit ja banner kat atas tu

Review Follower Ke-300

assalammualaikum
salam 1Malaysia...

fuhyoo...dah 300 follower...(kecoh ny) baru 300 kan??belom lagi 3000...kalo 3000 alamat ny buat kenduri kot kat hotel...okni semua hasil join segmen yang dianjurkan oleh saudara freaky kita nih...tqvm la sangt2 kat dia....nnt buat segmen mcm ni lagi ek??

ok follower yang ke300 blog hanyzham hadny adalah



ok...yang nyzham bulat kan tu...tu lah follower yang ke300 blog nyzham...saudara twenty.3.blues...jom kita p terjah blog dia ramai-ramai...nak terjah picit ja banner kat bawah tu....


segmen jom BW bersama ZOUL

assalammualaikum
salam 1Malaysia

ok ni1 lagi segmen BW yang nyzham join mlm ni..eh rajin plak nka join segmen2 ni kan?? nak join jgk??ok klik ja banner yang canteek kat sebelah tu...nmpak ka tak banner tu??hehehehe

Segment Nak Kumpul Link

assalammualaikum
salam 1Malaysia..

malam ni nyzham nak join 1 lagi segmen. tapi segmen kali ni dianjurkan oleh dside.zeeck..nak join jgk??ok klik ja banner kat sebelah tu ek??tarikh tutp 11 august 2011..

kenali Jenis blogger

assalammualaikum
salam 1Malaysia..

aha..pagi-pagi ni nak buat satu entri mengenai suatu perkara yang kita mungkin kita semua tau tapi tak perasan..ekbetol ka ayat tu??ah apa je la kan??

ok sekarang ada dua istilah atau peringkat blogger...istilah yang biasa kkita guna newbie blogger dan juga otai blogger...ok anda tentukan sendiri anda tergolong dalam peringkat yang mana..kalo ada peringkat secara saintifik ny mestilah mempunyai angka untuk menentukan sesuatu peringkat..betol tak??ok angka tu pepandai korang ah nak agak berapa jumlah follower yang akan diistiharkan sebagai otai blogger, berapa tahun menceburi dunia blog ni baru dikatakan otai blogger, berapa jumlah pendapatan dari iklan yang ditempek kat blog?ok bnyk ukuran yang boleh digunapakai kan??masing-masing ada pendapat sendiri, masing-masing ada penilaian sendiri..blogger kan pandai...

Terdapat beberapa aspek yang aku tengok yang membezakan seseorang tu otai blogger atau masih lagi budak baru belajar.TAPI awal aku bagitahu kat sini, ini adalah secara umum sahaja..bukan berdasarkan kajian terperinci....kalo nak buat kali boleh tapi berapa org kah yang akan jwab borang soal selidik aku nanti??boleh kah mewakili populasi blogger yang ada kat malaysia??

ok berbalik kepada aspek yang ingin dikatakan tadi.

1) Domain
ok yang ni senang ja nak tngk kan??kita boleh perhatikan blogger yang dah lama dalam dunia blogging ni mempunyai domain diaorg sendiri. agak berbeza dengn blogger yang baru nak mengenali dunia blog ni stil lagi guna domain percuma seperti blogspot.com mcm yang aku guna ni...tujuan diaorg guna domain sendiri?masing masing ada jwpn sendiri..aku belom sempat lagi nak kaji benda ni..mungkin menarik untuk dikaji kan??

2) follwer
ah benda ni semua orang tau kan..??kalo jumlah follower dia tu beribu-ribu lemon tu, otai lah tu kan??senang sangt nak kenal pasti..nenek aku pon tau benda nih.....dah tu, blogger otai ni takkan ada masa nak follow blog  follower diaorg balik..kan??kenapa??mungkin tak larat nak buat kunjungan balas terhadap follower yang begitu ramai. tak ada kerja dah ek nak p BW menanjang??kalo blogger baru kan..dia tak kan keberatan untuk buat kunjuugan balas atau follow balik follwer yang dah follow dia. follow balik tu bagi aku bukan lah satu cara murahan  untuk naikkan jumlah follower tapi satu tanda TERIMA KASIH kepada blogger yang dah sudi terjah dan follow blog kita ni..ada rasional kan??kalo otai blogger ni follow blog kita dah kira mcm satu penghargaan dalam dunia blogging dah..kan??aku belum ada lagi yang dalam golongan otai follow blog aku...huhuhu

3) iklan
ok kalo kita BW dan masuk blog otai-otai ni kan..benda yang pertama yang kita nampak adalah iklan..seterusny iklan...sehingga lah scroll kat bawah pon iklan..entri jangn kata lah mmg power gila kan??tu lahcara nak tarik blogger terjah masuk blog dia..ok pasal entri bawah nnt aku akan cerita...kenapa bnyk sangt iklan??entah aku pon tak tau sebab aku tak faham....berbeza dengn blogger baru mcm aku nih...blog aku kaya dengn widget..kan??betol tak??kalo tak percaya masa korg BW perhatikan sekeliling korg ek??nampak kan beza dia??otai blog dia dipenuhi dengn iklan manakala blogger baru dipenuhi dengn widget..

4) entri/gaya penulisan
ok..yang keempat ni plak pasal enteri dan gaya penulisan...kalo blogger baru gaya penulisan dia agak boring cikit mcm gaya penulisan aku ni ha...boleh mendatang kan keboringan yang melampau...hohoho dan boleh menyebabkan mood untuk BW terus hilang...apa sebab??sebab yang aku rasa mempengaruhi adalah kurang ny pengalaman..tak tau lah betol atau tak....nnt kita sama2 lihat k??dan kalo gaya penulisan otai palk di mcm ada aura dalam penulisan dia..entah mcm mna..aku tngk memerhati mcm mna nak ubah gaya penulisan agar tak membosan kan pembaca..

rasa ny cukup untuk malam ni...nanti aku akan buat sambungan ny itu pon kalo ada yang menanti-nantikan sambungan lah kan??ada kah??entah lah...kalo nak sambung kat sini nanti mati kebosanan plak korg...jadi batter berhentikan??

p/s : ok aku nak minta maaf sesangt...entri ni tiada kaitan antara yang masih hidup atau yang dah menginggalkn kita...

40 VIP BLOG GARY..!!


assalammualaikum
salam 1Malaysia

ok sementara tunggu waktu berbuka..
nyzham nak join segmen yang dianjurkan oleh gary..
segmen yang mencari 40 blogger yang akan dimasukkan dalam bloglist dia..
tapi 2 kotak dah diisi...jadi tinggal 38 kotak ja lagi..
jom kita isi kotak2 tu..
nak join klik banner tu atau klik sini

Kempen Merdeka

assalammualaikum
salam 1Malaysia

BW punya BW, terjah punya terjah...terjumpa satu pertandingan yang dianjurkan oleh utusan bersempena kemerdekaan negara kita..


ok pertandingan ini memerlukan kita untuk menghias web/blog peribadi kemudian screenshot dan isi borang yang dah disediakan oleh pihak utusan...jom kita sesama memariahkan bulan kemerdekaan kita tahun ni dengan menghias blog kita dengan bendera2 malaysia...nyzham just buat header baru ja...yang lain nyzham tak tukar...tak ada idea nak buat mcm mna....nak join jgk??ok klik ja pic header yang nyzham lampirkan kat bawah tu...

ok...kat webside tu akan menceritakan dengn lebih lanjut ttg pertandingan ni termasuklah hadiah yang ditawarkan RM7 500 kepada pemenang...

semua nak buat doodle

assalammualaikum
salam 1Malaysia....

masa blogwalking tadi terserempak lah kat blog Lyssa ini...dan beberapa blog lain...ramai yang update pasal doodle diaorg..ada yang hasil tangn sendiri, ada yang suruh pakar yang buat...dan hasil ny ada yang canteek dan sebalik ny (malas nak sebut) ....ada yang sampai buat segmen lagi tu...mmg class lah doodle nih kan??

doodle ni dah mcm jadi satu trend blogger dah nyzham tngk...myb betul dah jadi 1 trend.....mana tak ny ada blogger laki pon dah dok menggilai doodle ni...ok nyzham tak kata laki tak boleh memiliki doodle sendiri, itu hak asasi masing2 kan...so, buat apa nyzham nak halang..tak hilang pon kejantanan diaorg...trapi kenapa nyzham sendiri tak buat doodle??sebab nyzham tak sekreatif keng kawan len...nak suruh org buat kan??nyzham lebih suka kalo itu hasil karya nyzham sendiri lagi mendatang kan kepuasan..betol tak??

ok kalo dah jadi trend tapi nyzham tak ada doodle sendiri tak apa ka??huh??nyzham ketinggalan ??kena buat jgak ka???ok insya allah nnt kalo nyzham pandai buat dah, nyzham post kat blog ek??

Jom Tempah Kek Lapis Sarawak

assalammualaikum...salam 1Malaysia...ok hari ni dah 6 ramadhan bukan??esok dah masuk 7 ramadhan...bererti dah seminggu dah kita berpuasa...macam mna???ok??dah buat persiapan untuk raya??dah mula tempah kek untuk raya??ok sini nyzham nak bntu mak nyzham wat promosi kek lapis sarawak...ok yang ni dijamin tak guna butter yang dikatakan mengandungi DNA khinzir tu...ok??so, jgn ragu2....kita org pon takut nak guna butter tu dah sekarg....TEMPAHAN ADALAH TERHAD..

berikut antara kek yang boleh ditempah lah

 Nama kek : Kek Lapis Kenari
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

 Nama kek : Kek Lapis Astro
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

 Nama kek : Kek Lapis Bakun
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

 Nama kek : Kek Lapis Catelina
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)


 Nama kek : Kek Lapis Jesnita
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)


 Nama kek : Kek Lapis Maria Mariana
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

 Nama kek : Kek Lapis Mawarku
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

 Nama kek : Kek Lapis Puncak Kasih
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

 Nama kek : Kek Lapis Rampai Kenyalang
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

 Nama kek : Kek Lapis Sutera Lagenda
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)


 Nama kek : Kek Lapis Pangako Sayo
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)

Nama kek : Kek Lapis Pua Kumbu
saiz kek : 8 x8 inci
harga : RM100 (tidak termasuk kos penghantaran)








Name:




Alamat




Email Address:




Nombor Telefon




Tempahan (kuntiti tempahan anda)




Cara Pembayaran




Bank Transfer







This online form was provided by Freedback.


Nota : Pembayaran perlu dibuat selepas pengesahan tempahan dibuat. Tempahan ini dibuka sehingga 16 ogos 2011 (tepat 11:59 PM)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...