lu jangan bikin gua hilang hormat

kali nih nak cerita pasal family gua..tapi gua tak mau mention nama dia dan siapa dia dalam family gua...sebab gua masih lagi ada rasa hormat gua dekat dia...gua bukan nak bukak pekung di dada tapi gua hanya mahu gtau dan iktibar bahawa dalam dunia nih tiada benda yang muatahil dan sampai manusia jenis ini pon wujud dekat muka bumi kita nih...

masa 1st gua nak berangtkat pergi sambung pengajian family gua dapat seponsor utk buat majlis kesyukuran gtu lah...pada masa tu gua tergerak hati nak jemput insan ni dtg ke majlis gua...ok gua pon gtau my mum hasrat gua nak insan niada dalam majlis tu...than my mum kata ko pergi la jemput dia secara peribadi dan katakan ko berjaya melanjutkan pengajian dan nak buat ckit majlis kesyukuran...ok sebagai anak yang baek gua pergi ditemani oleh abg long kepada mak gua untuk pergi ke umh insan nih

sebelum gua pergi lebih jauh lagi...gua nak gtau bahawa gua ni anak yatim lagi semenjak dari umur gua 5 tahun dan adik gua baru masuk umur 3 tahun...

ok gua nak sambung cerita..sampai ja di rumah insan tu tetiba ja tanya ehh..."ni anak siapa?? anak ko kah??" tanya insan tudekat abg long mak gua..disini gua sdikit terkilan lah...dan secara jujur ny gua nak katakan gua menyesal dtg jmput dia pada masa tu...tapi gua tabah kan hati sebab dia agak berusia dan mungkin dah nyanyuk jadi tak mustahil dia lupa siapa gua...bila sampai di umah gua tak dpt bendung yang gua terasa hati dengn insan tersebut jadi mak gua dapat baca...

apa bila gua dah habis cerita gua, mak gua plak yang mula bukak kisah silam ny...dulu masa mula-mula mak gua kehilangan suami tercinta a.k.a ayah gua...insan tersebut dengn baik hati dan pemurah memberi tawaran supaya anak ny menjadi pengganti tempat bapak gua..tapi mak gua tan nak....

dan secara tak sengaja mak gua terasa bantuan yang ingin dihulurkan oleh insan tersebut dahulu untuk nikah kan anak ny dgn mak gua adalah atas alasan harta...OMG...sebab harta??mak gua mula rasa sakit hati dan didik kitaorg untuk benci insan tersebut...tapi setiap kali raya kitaorg dtg ziarah insan tersebut...sebab rasa hormat..

raya tahun nih seperti biasa rutin kitaorg akan beraya di umah insan tu..dan tetiba dia boleh ingn nama panjang gua...kalo dulu dia tak tahu gua ni anak siapa...gua terkejut sakan masa tu tapi nasib baik boleh cover lagi...dan dia suruh gua duduk tepi dia...wah dpaat layanan istimewa gtu...bila kita org mula berborak dia tanya pasal pembiayaan pengajian gua...lebih kurang mcm nih lah pada masa tu

laki A :                 ko smbung pengajian dapat biasiswa??
gua :                    tak..dapat pinjaman ja...
Laki A :              berapa satu bulan??
gua :                     RM 3250 satu sem..dalam satu sem ada 4 atau 5 bulan...
laki A:                 RM3RIBU??    (mau terbeliak mata dia drg RM3ribu...) banyak jgk kan??
Gua :                 boleh la
Laki A :              berpa tahu pengajian ko??
Gua :                3 tahun..
Laki A             kalo: 3 tahun berapa jumlah ny??
gua :                 3250 x 6 sem = RM 19 500
Laki A :           banyak ny..
gua :                mana ada bnyk...tolak yuran lagi RM17++ tanggal berapa ja untuk makan minum dan baget untuk buat program under subjekyang kitaorg ambik...

tapi insan tu tak dgr penjelasan gua yang pjg lebar sebab masih tergamam dgr RM3 ribu yang gua dapat setiap selang 6 bulan...

Laki A :            berapa lama lagi pengajian ko??
gua :                 tinggal 2 sem ja lagi....bulan julai tahun depan habis lah...
Laki A :           kalo habis boleh la kerja kan??
gua :                aa(tak berani nak nyatakan hajat nak sambung master depan mak gua)

bila balik tu dia bagi gua duit raya rm50..tapi masa perjalanan balik kita org hairan...

gua :                masa nak sambung belaja dulu tak ini aku nih anak siapa...tapi tadi dia ingt plak...
mak gua :        alah biasa lah...ko kan dah nak habis belajar??jadi dah nak jerja dan bila ko dah kerja...dia                       harap dia pon merasa kesenangan ko lah...
gua :               kenapa mak kata macm tu??

than mak mula cerita kisah silam tu...dia nak nikah kan anak dia dengn mak gua sebab takut harta kita org....

sungguh tak sangka masih lagi ada insan macam nih kat dunia nih...nak bntu anak yatim sebab nak balasan ja...tak nak tolong dengn ikhlas...dah tu bila kita org betul-betul memerlukan bantuan dia buat mcm tak kenal...

nota hidung : mak, mak jgn risau...gua takkan lupa jasa org yang dah bnyk bntu kita masa susuh...dan yang betol2 ikhlas...

7 Komen:

Tasha said...

dugaan hidup jumpa org mcm tu,tp xpe lah..berjaya jugak mak ko besarkan ko smpi masuk u...

dya said...

hurm...mcm2 hal...saba ye..

Edy Ramanov said...

sabar2 bro sabar. hari raya kena banyak sabar. ngee...

hanyzham hadny said...

@Tashasyukur alhamdulillah

hanyzham hadny said...

@dya kat dunia nih tiada yang mustahil...mmg bersabar gila

hanyzham hadny said...

@Edy Ramanov bukan hari raya ja kita org sefimaly bersabar...dah lama kita org bersabar dan insya allah kita org akan tetap bersabar

Zul Fattah said...

bapak r.. sedih kot dengar cite ko? jahat betul r pakcik tu.. kejam.. mengambil kesenangan di atas kesusahan org lain.. kalau aku.. bagi je spukul kat org tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...