Apa Untungnya meniru dalam Peperiksaan

Siapa pernah meniru dalam peperiksaan? tak kira lah zaman sekolah dulu atau masa dekat Kolej mahu pun U. ada?

mungkin ada yang pernah, ada yang mcm pernah meniru tapi tak ingt bila, dan ada yang tak pernah. kepada yang tak pernah tahniah la diucapkan.

rasanya aku mcm pernah meniru kot tapi tak ingt bila. dan rasa ny last meniru masa form 5.ingt lagi masa tu. dan akan diingt sampai bila-bila. masa tu kita org exam percubaan SPM. dan kita org mcm diberikan perluang oleh seorang cikgu nih untuk meniru. kenapadia buat mcm tu??sebab dia nak bantu anak dia dalam peperiksaan. anak dia tak boleh jawab soalan tu jadi dia bagi kami perluang untuk meniru supaya berlaku adil dia bagi kami meniru dan tak buat laporan pada cikgu lain.

tapi entah pada masa tu aku tak mahu meniru langsng sedangkan dah diberikan perluang untuk berbuat demikian. alasannya senang ja. sebab kalo aku meniru hasil nya xdapat nak dibanggakan dan tak tau setakat mna persediaan kita nak menghadapi peperiksaan sebenar nnt. jadi aku ambik keputusan untuk buat dengan menggunakan keupayaan sendiri.

kalo meniru apa yang kita dapat??yang mmg keputusan yang diperolehi mmg gempak. tapi itu bukan menunjukkan kemampuan kita. jadi untuk apa dibanggakan keputusan tu.

aku ada seorang kawan yang gemar meniru dalam exam. aku perasan dia meniru sebab dia balik-balik pergi tandas semasa exam berlangsung. dan aku buat andaian sendiri bahawa dia meniru dengan baca nota melalui gambar yang dia ambik melalui telefon. mula tu aku tak bagi tau sapa2. cuma kawan aku seorang nih. tujuannya supaya dia boleh bntu aku buat pemerhatian. mana tau masa aku terfokus menjawab aku terlepas pandang. jadi bila ada rakan pengkaji kerja menjadi senang cikit.

dan andaian kami makin dikaji makin betul. sebab kami ada mendengar cerita yang dia pernah dilihat oleh member kita org berbincang dengan gurlfriend dia masa exam. ya gurlfriend dia mmg antara pelajar pandai dalam kelas kami. apa bila keputusan keluar mmg keputusan dia meningkat mendadak dan tak mengejutkan kita org sebab ramai dah tahu dia meniru masa exam. bukan disebabkan oleh berita atau gosipyang disebarkan melalui mulut tapi melalui pemerhatian masing masing.

pernah sorg pelajar perasan melihat dia menulis nota atas meja sebelum exam midterm. dan apabila kami dikehendaki keluar untuk mengsongkan dewan bagi memudahkan pengawas menusun kertas soalan.pelejar tersebut sempat menyiasat apa yang di tulis atas meja dan ternyata semua nya adalah nota semata mata.

semenjak tu kita org mmg hilang hormat dengan dia. setiap kali kami exam dan dapat keptusan mmg kta org tak akan ambik perduli dengan keputusan dia. buat apa? bukan hasil usaha sendiri kot jadi baut apa nak ambik tahu. biar lah dia.

sendiri mau ingt la. apa yang kita pelajari untuk mendapatkan ilmu bukan segulung ijazah semata-mata. nnt ilmu tu yang akan digunakan dalam dunia realiti. 

Ada Baiknya Kalau Lambat Masuk

pejam celik pejam celik dah 11 Feb 2012 kan? dan tak lama lagi 20 Feb 2012 kan?? masih ada baki 9 hari kalau tak silap kira.

tarikh apa tu? kebnyakkan pelajar IPT tahu kot tarikh tu. tu lah tarikh masuk semester baru bagi sesi 2011 / 2012. sekejabnya masa berlalu kan?? siapa yang bakal masuk semester akhir sem nih? ada tak??kalau ada samala kita nih. perjuangan untuk mendapatkan segulung ijazah suajana muda hampir sampai kepenghujungnya tapi tak bermakna perjuangan menuntut ilmu kita habis sampai disini ya??

walau bagaimanapun, yang buat gelisah sangat nih result exam sem I sesi 2011 / 2012 tak keluar lagi. dari sumber yang dipercayai 19 Feb 2012 nnt baru result keluar. huh??lewat nya...ya mmg lewat. korang mcm mna?? lewat mcm tu jugak ka? kalau ya sama la kita. risau dengan hasil yang bakal diperolehi nnt. harap2 dapat seperti apa yang diharapkan. apa-apa pun tawakal ja dah nih.

bila result lambat keluar maka ramai la yang bising pinjaman PTPTN lambat masuk. mcm-mcm bntuk keluhan didengari. ada yang terpaksa makan megi lagi pada awal-awal sem, terpaksa ikat perut la.

tapi cuba fikir dari sudut positif plak. makin lambat pinjaman ptptn masuk semakin lambat duit tu habis nnt. kan??setuju? kalo setuju bagus. kalo lmbt habis bermakna pada study week atau exam week kita masih ada duit untuk membeli makanan yang lebih memberikan khasiat pada minda kita jika dibandingkan kalo duit habis awal. apa yang kita bagi dekat minda? megi ada apa jugak yang mampu dibekal kan pada otak dan minda?

bila otak dan minda mendapat apa yang diperlukan ia akan bekerja lebih baik kan??kesannya insya allah keputusan pun akan baik. sama-sama kita renung renungkan 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...