kenali Jenis blogger

assalammualaikum
salam 1Malaysia..

aha..pagi-pagi ni nak buat satu entri mengenai suatu perkara yang kita mungkin kita semua tau tapi tak perasan..ekbetol ka ayat tu??ah apa je la kan??

ok sekarang ada dua istilah atau peringkat blogger...istilah yang biasa kkita guna newbie blogger dan juga otai blogger...ok anda tentukan sendiri anda tergolong dalam peringkat yang mana..kalo ada peringkat secara saintifik ny mestilah mempunyai angka untuk menentukan sesuatu peringkat..betol tak??ok angka tu pepandai korang ah nak agak berapa jumlah follower yang akan diistiharkan sebagai otai blogger, berapa tahun menceburi dunia blog ni baru dikatakan otai blogger, berapa jumlah pendapatan dari iklan yang ditempek kat blog?ok bnyk ukuran yang boleh digunapakai kan??masing-masing ada pendapat sendiri, masing-masing ada penilaian sendiri..blogger kan pandai...

Terdapat beberapa aspek yang aku tengok yang membezakan seseorang tu otai blogger atau masih lagi budak baru belajar.TAPI awal aku bagitahu kat sini, ini adalah secara umum sahaja..bukan berdasarkan kajian terperinci....kalo nak buat kali boleh tapi berapa org kah yang akan jwab borang soal selidik aku nanti??boleh kah mewakili populasi blogger yang ada kat malaysia??

ok berbalik kepada aspek yang ingin dikatakan tadi.

1) Domain
ok yang ni senang ja nak tngk kan??kita boleh perhatikan blogger yang dah lama dalam dunia blogging ni mempunyai domain diaorg sendiri. agak berbeza dengn blogger yang baru nak mengenali dunia blog ni stil lagi guna domain percuma seperti blogspot.com mcm yang aku guna ni...tujuan diaorg guna domain sendiri?masing masing ada jwpn sendiri..aku belom sempat lagi nak kaji benda ni..mungkin menarik untuk dikaji kan??

2) follwer
ah benda ni semua orang tau kan..??kalo jumlah follower dia tu beribu-ribu lemon tu, otai lah tu kan??senang sangt nak kenal pasti..nenek aku pon tau benda nih.....dah tu, blogger otai ni takkan ada masa nak follow blog  follower diaorg balik..kan??kenapa??mungkin tak larat nak buat kunjungan balas terhadap follower yang begitu ramai. tak ada kerja dah ek nak p BW menanjang??kalo blogger baru kan..dia tak kan keberatan untuk buat kunjuugan balas atau follow balik follwer yang dah follow dia. follow balik tu bagi aku bukan lah satu cara murahan  untuk naikkan jumlah follower tapi satu tanda TERIMA KASIH kepada blogger yang dah sudi terjah dan follow blog kita ni..ada rasional kan??kalo otai blogger ni follow blog kita dah kira mcm satu penghargaan dalam dunia blogging dah..kan??aku belum ada lagi yang dalam golongan otai follow blog aku...huhuhu

3) iklan
ok kalo kita BW dan masuk blog otai-otai ni kan..benda yang pertama yang kita nampak adalah iklan..seterusny iklan...sehingga lah scroll kat bawah pon iklan..entri jangn kata lah mmg power gila kan??tu lahcara nak tarik blogger terjah masuk blog dia..ok pasal entri bawah nnt aku akan cerita...kenapa bnyk sangt iklan??entah aku pon tak tau sebab aku tak faham....berbeza dengn blogger baru mcm aku nih...blog aku kaya dengn widget..kan??betol tak??kalo tak percaya masa korg BW perhatikan sekeliling korg ek??nampak kan beza dia??otai blog dia dipenuhi dengn iklan manakala blogger baru dipenuhi dengn widget..

4) entri/gaya penulisan
ok..yang keempat ni plak pasal enteri dan gaya penulisan...kalo blogger baru gaya penulisan dia agak boring cikit mcm gaya penulisan aku ni ha...boleh mendatang kan keboringan yang melampau...hohoho dan boleh menyebabkan mood untuk BW terus hilang...apa sebab??sebab yang aku rasa mempengaruhi adalah kurang ny pengalaman..tak tau lah betol atau tak....nnt kita sama2 lihat k??dan kalo gaya penulisan otai palk di mcm ada aura dalam penulisan dia..entah mcm mna..aku tngk memerhati mcm mna nak ubah gaya penulisan agar tak membosan kan pembaca..

rasa ny cukup untuk malam ni...nanti aku akan buat sambungan ny itu pon kalo ada yang menanti-nantikan sambungan lah kan??ada kah??entah lah...kalo nak sambung kat sini nanti mati kebosanan plak korg...jadi batter berhentikan??

p/s : ok aku nak minta maaf sesangt...entri ni tiada kaitan antara yang masih hidup atau yang dah menginggalkn kita...

1 Komen:

SITI NOORNADIYANA said...

nice entry. suka yg no 2 tu. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...